Home » Kennisbank » Massagetypes » Acupressuur: drukpunten en massage guns

Acupressuur: drukpunten en massage guns

Acupressuur en een massage met een massage gun hebben veel met elkaar gemeen. De eerste wordt uitgevoerd met de handen, de tweede met een massage apparaat. In beiden gevallen is het een massagetechniek die is gericht op het verminderen van pijn en spanning in de spieren. Acupressuur is wellicht wat meer gericht op pure ontspanning, waar een massage met een massage gun meer is gericht op spierherstel en deep tissue massage. In beiden gevallen is het wel gericht op het verbeteren van de bloedcirculatie.

Wat is acupressuur?

Acupressuur is een massagetype / massagetechniek. Het wordt ingezet bij mensen die pijn en spanning op de spieren ervaren. Door met de vingers op de belangrijkste punten in het lichaam te drukken, wordt de pijn verlicht en het ontspannen van de spieren gestimuleerd. De punten die gepakt worden op het lichaam worden ook wel triggerpoints genoemd. Dit zijn punten waarbij de spier en zenuw samenkomen. Deze plekken staan er om bekend pijn te veroorzaken. Acupressuurtechniek kan deze pijn verminderen. Dit wordt gebruikt bij blessurepreventie, blessureherstel, verlichting van algemene pijn (waaronder hoofdpijn) en bij pijnlijke spieren.

Overeenkomsten met massage guns en acupressur (drukpunten)

In beiden gevallen:

  • Stimuleert bloedcirculatie
  • Verhoogt de temperatuur in de spieren
  • Zorgt dat de spieren ontspannen
  • Verlicht pijn
  • Maakt gebruik van dezelfde triggerpoints om te masseren

Verschillen

Natuurlijk zijn er ook verschillen. Zo wordt acupressuur uitgevoerd door een professional, waar je met een massage gun vaak thuis aan de slag gaat. Daarnaast wordt er bij acupressuur druk uitgevoerd met de vingers. Bij een massage geweermassage wordt er druk uitgevoerd met behulp van een apparaat. In beiden gevallen zijn het behandelingen die ook door fysiotherapeuten wordt gegeven. De fysio gebruikt dan een professionele massage gun, vaak van het bedrijf Therabody, bijvoorbeeld bij sporters die moeten herstellen van een blessure. De belangrijkste overeenkomst is het gebruik van triggerpoints.